İmplant Uygulamaları - Ataşehir Diş Hekimi Dr. Özge KARAPUNAR I Gülüş Tasarımı I Diş Beyazlatma I implant I Ortodonti I Diş estetiği Randevu için 0216 576 79 74 - 0532 584 79 74
Ataşehir Diş Hekimi Dr. Özge KARAPUNAR I Gülüş Tasarımı I Diş Beyazlatma I implant I Ortodonti I Diş estetiği Randevu için 0216 576 79 74 - 0532 584 79 74
Özel Ataşehir Diş Kliniği Diş Hekimi Dr. Özge KARAPUNAR Randevu için: 0216 576 79 74
1105
post-template-default,single,single-post,postid-1105,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive

İmplant Uygulamaları

İmplant Uygulamaları

DİŞ İMPLANTLARI

Diş implantı, bir diş veya köprü uygulamak amacı ile çekilmiş diş veya dişlerin olduğu bölgede bulunan kemik içerisine uygulanan silindirik titanyumdan yapılmış yivli yapay diş köküdür. Günümüzde implantlar çeşitli nedenler ile kaybedilmiş dişlerin yerini alan başarılı bir tedavi seçeneğidir. Diş kayıpları diş eti hastalıkları diş çürüğü, travma ya da başka bir nedenden ötürü gerçekleşmiş olabilir.

İMPLANT ÇEŞİTLERİ

Endosteal implant (kemik içinde): Günümüzde uygulanan implantlardır. Çeşitli tipler çene kemiğine cerrahi olarak yerleştirilen vidaları, silindirleri veya bıçakları içerir. Her implant bir veya daha fazla diş için dayanak olur. Bu tip implant genellikle köprü veya çıkarılabilir protez bulunan hastalar için bir alternatif olarak kullanılır.
Subperiosteal implant (kemik üzerinde): Bunlar implantları ilk uygulanmaya başlandığında kullanılan implant çeşididir. Diş eti boyunca çıkıntı yapan metal çerçevenin direkleri ile çene üstünde yerleştirilir. Diş eti ile kemik arasına yerleştirilen titanyum plak ağız içerisindeki protezi tutmak için sınırlı direnç gösterir. Bu tür implantlar, geleneksel protez takamayan ve kemik yüksekliği az olan hastalar için son çare olarak kullanılır. Günümüzde kullanım alanı yoktur.

DİŞ İMPLANTLI İÇIN ADAY MISINIZ?

İmplantın başarılı bir şekilde senelerce ağızda kalabilmesi için ilk şart iyi bir ağız bakımıdır. İyi bir implant sonucu alabilmek için yeterli kemik hacmine sahip olmak ve implantların koyulacakları bölgeleri iyi belirlemek gerkir. İmplant uygulaması tecrübeli ve dikkatli bir şekilde yapıldıktan sonra da üzerine yapılacak diş veya protezin kurallara uygun olarak uygulanması önem taşır.
İmplant tedavisinde bütün bu bileşenleri tam ve doğru bir şekilde bir araya getirdiğimizde sonuç mükemmel olmaktadır.
İmplant uygulaması sonrası düzenli diş kontrolleri ve sağlıklı diş etleri ömür boyu kullanabileceğiniz implantlara sahip olmanıza yardım eder.

Unutulmaması gereken en önemli konulardan birisi diş implantları’nın, diş etindeki dokularla ve ağızda mevcut bulunan kemikle temasta olduğudur. Diş hekimi implant uygulamaları hakkında yeterli bilgi ve tecrübeye sahip değil ise ve implant olması gereken yere doğru bir biçimde yerleştirilemedi ise üzerine başarılı bir protez uygulama imkânı da maalesef olmayacaktır. Bu önemli konuya istinaden kliniğimde bütün implant uygulamalarını çene cerrahisi ve protez uygulamalarını baştan sona tasarımları ile bizzat ilgilenerek yapmaktayım.
Diş hekimleri, cerrahlar, protez teknikerleri bütün yardımcı personelin uyumlu bir şeilde çalışması sonucu ideal implantlarınıza kavuşmanız mümkün olmaktadır.

DİŞ İMPLANT UYGULAMA AŞAMALARI

• Tek Diş Eksikliğinde İmplant Uygulamaları:

Eğer bir tek diş eksik ise tek implant üzerine bir kaplama yeterli olacaktır. Bu sayede komşu dişler üzerinde hiçbir işlem uygulanmadan implantı yapılması ve üzerine koyulan kaplama ile eksilmiş dişin boşluğunun kapatılması mümkündür.

• Birkaç Dişin eksikliği Durumunda İmplant Uygulamaları:

Birden fazla dişin eksik lması durumunda implant destekli köprüler söz konusudur. İk implantın üzerine üç veya dört tane dill kaplaması koyarak aradaki boşluğu da kapatmak mümkün olmaktadır.

• Tam Dişsizlik Durumunda İmplant Uygulamaları:

Eğer dişlerinizin tamamı çekildi ise implant üzerine sabit diş köprüleri veya implant üzeri hareketli diş protezi kullanmak gerekir. Burada peki implantı neden yaptırıyorum protez olacak ise diye sorabilirsiniz. Diş hekimleri olarak bizim de ilk tercihimiz implant üzeri sabit diş köprüleridir. Ancak implant uygulamak için yeterli kemik bulunmadığı durumda mevcut kemik içerisine sınırlı sayıda implant uygulama imkanı var ise implant ve damaktan destek olan hareketli protezler ile en azından konuşma ve yemek yeme sırasında ağzınızdan çıkmayan güven ile kullanabileceğiniz implant destekli hareketli protezler kullanabilirsiniz.

Diş hekimliğinde implant uygulandıktan sonra belirli bir süre ağız içerisinde kalır ve kemik ile kaynaşır. Osseointegrasyon (kemik ile kaynaşma) denilen bu aşamanın ardından üzerine dayanak monte edilir ve bu dayanak üzerine de diş kaplaması yapılır.

İmplant başarısı hasta için olduğundan daha fazla hekim için öncelikli konudur. Günümüzde bu uygulamalarda %90 ların üzerinde başarı sağlanmaktadır.

Başarılı implant tedavisi için mutlaka dikkat edilmesi gereken üç şart vardır:

İmplant operasyonu öncesi iyi muayene
İmplant operasyonunun kurallara uygun yapılması
İmplant yapımı sonrası iyi bir bakım.
İmplant tedavisinin cerrahi aşaması implantı çene kemiğinin içine yerleştirmek ve protez aşamayı kolaylaştırmak için gerçekleştirilen tüm işlemleri kapsar.
İmplant cerrahi yerleşimi,implant destekli protez yapım basamakların sadece bir adımıdır.

Bununla birlikte sonucun başarısı, altyapının kemiğe başarıyla tutunmasına bağlı olduğundan, tüm sürecin kritik bir aşamasını teşkil eder. Cerrahi işlem gerçekleştirilmeden önce, hastanın kapsamlı bir planlama sürecinden geçirilerek, ağzındaki klinik durumun getirdiği sınırlılıkların yanı sıra kemik tozu gereksinimi ve uygun cerrahi müdahale şeklinin belirlenmesi son derece önemlidir.

İmplant ihtiyacınız varsa hemen bizi arayın. Size en uygun tedavi seçeneklerini öğrenin.

İMPLANT TEDAVİSİ ÖNCESİ (İmplant öncesi planlama)

Bu aşama normalde, hastanın düşüncelerini ve dişlerin hangi sebeple ve ne kadar bir süre içinde kaybedildiğini de kapsayan iyi bir geçmiş anamnezini alarak başlar. Ek olarak, başvuru sırasındaki düşüncelerine dair ayrıntılar ve beklentileri de öğrenilir. Bu muayenede ağız dışı ve ağız içi değerlendirmeler gerçekleştirilir.

Ağız dışı muayenede yüze ait asimetriler, gülüş çizgisi ve varsa diğer normal dışı durumlar belirlenir.

Ağız içi muayene sistematik bir şekilde yumuşak dokuların, dişlerin, oklüzyonun ve varsa protezlerin değerlendirilmesini içerir. Muayene kayıp diş bölgelerini de kapsamalı, var olan mesafe ve boşlukla diş eti dokuların ilişkisi de göz önüne alınmalıdır.

Bu gerçekleştirildikten sonra panoromik diş röntgeni “dental panoramik görüntüleme (DPR) ve periapikal görüntüleri de içeren radyografiler alınır.

Bu tedavi öncesi değerlendirme sonunda, hastanın implant tedavisine uygun olup olmadığına dair bilginin edinilmiş olması gerekir. Kalan dişlerin sağlığını da içeren bir ayırıcı tanı yapılır ve başlangıç tedavi planlaması yapılır. Bu plan sırasında herhangi bir hastalık veya anormal bulgu, implant tedavi planlaması öncesi değerlendirilmelidir. Bu aşama süresince şüpheli ve kötü durumdaki dişler belirlenir ve planlama üzerindeki etkilerine göre koruma veya çekim kararı verilir. İmplant tedavisi için sorun yaratma olasılığı olan dişler için çekim kararı verilebilir.

Kayıp dişlerin telafisini içeren her planlama diş seviyesinden başlamalıdır. Bu demektir ki; yerine konacak dişlerin son ve istenen pozisyonu, implantın cerrahi yerleşiminin planlaması yapılmadan önce belirlenmelidir.

Bu konum genellikle tedavi öncesi mum modelaj ile belirlenir . Ayrıca panoramik diş röntgeni ile değerlendirme yapılır. İmplant cerrahi yerleşimi, protez açısından yönlendirilmiş bir tedavi planı ile belirlenmelidir. Böylece, implant yerleşimi için düşünülen bölgedeki kemiğin miktarı ve implant yerleşimi öncesi veya cerrahi sırasında greft konulmasına gerek olup olmadığı da belirlenmiş olur. Protezle yönlendirilen bu tedavi planı, cerrahın implantı restorasyona göre doğru konumlandırmasına ve cerrahi sırasında karşılaşılabilecek sınırlılıkları belirlenmesine olanak tanır.
Protetik yönlendirmeli tedavi planı son derece önemli olmasına rağmen, hastanın olarak cerrahi bir aşama içeren implant tedavisine uygunluğunun değerlendirilmesi de önemlidir.

İmplant uygulamanın yaşı var mı?

Genel sağlık durumu uygun olan her yaştaki insana uygulanabilir. Yalnızca, gençlerde kemik gelişiminin tamamlanması gerekmektedir. Erişkinler için üst yaş sınırı yoktur. Yaşlı insanlar daha çok diş kaybettiklerinden ve çene kemiklerinde erimeler olduğu için diş implantı için daha çok gereksinim hissederler.

İmplantlar ömür boyu kalabilir mi?

İmplant
İmplant
İlk hastalar, otuz yıldan fazla bir süredir implantlarını başarı ile kullanmaktadırlar. Bu süre, genel sağlık durumu, implantın günlük bakım ve temizliği gibi birkaç değişkene bağlıdır. Yine de başka her türlü tıbbi müdahalede olduğu gibi, prensip olarak, hayat boyu garanti vermek mümkün değildir.

Bütün diş implantları başarılımı?

İmplantların başarısı için genel sağlığın iyi olması, yani yeterli “iyileşme potansiyeli” olması, doğru teşhis konulması ve implantın temizlik ve bakımının doğru yapılması gerekmektedir. Bunun yanında hekim tarafından uygun cerrahi ve uygun protez yapılmış olması gereklidir. Ayrıca, çok fazla sigara içilmesi ve/veya aşırı alkol kullanılması başarıyı olumsuz etkileyecektir. Yukarıdaki faktörlere bağlı olarak implant başarısı %90-100 arasında değişebilir. Başarısızlık olması durumunda implant çok basit bir girişim ile çıkartılabilir ve yeri kendiliğinden iyileşir.

İmplantlar vücut tarafından reddedilir mi?

İmplantlar çoğunlukla titanyum denilen biyolojik uyumlu maddelerden yapılmaktadır. Titanyum canlı bir madde olmadığı için, kalp ve böbrek transplantasyonlarında olduğu gibi bir antijen – antibody reaksiyonu oluşturmaz.. Bu nedenle bir “doku reddinden” söz edilemez.

İmplant yapımında garanti ?

Yapılan bilimsel çalışmalarda implant başarısının %90-100 arasında değiştiği gösterilmiştir. Ancak her tür tıbbi müdahalede olduğu gibi implantlar için de garanti vermek mümkün değildir.

İmplant yapımı ne kadar sürer?

Cerrahinin süresi yerleştirilecek implant sayısına ve hastanın koşullarına bağlı olarak yarım saat ile birkaç saat arasında değişebilir. Operasyondan sonra, implant ile kemiğin kaynaşması için (osseointegrasyon) 3-6 ay kadar beklenir. Daha sonra bu implantlar üzerine, birkaç seans süren bir uygulama ile protezler yerleştirilir. Bazı uygun koşulların sağlanabildiği durumlarda hiç beklemeden de protez yapılabilmektedir. Çağdaş diş hekimliğinin bütün olanaklarının kullanıldığı bu protezler birer mühendislik harikasıdır.

İmplant Operasyon sırasında ve sonrasında bir rahatsızlığım olacak mı?

Operasyon lokal anestezi ile hiçbir ağrı ve rahatsızlık duyulmadan yapılabilmektedir. Gerekli durumlarda genel anestezi de uygulanabilir. Operasyondan sonra herhangi bir diş çekiminden sonra da duyulabilecek bir ağrı ,şiş ve morluk olabilir. Bunlar da ağrı kesicilerle ve hekimin tavsiye edeceği diğer önlemlerle giderilebilir.

OPERASYON SONRASI BAKIM

Her cerrahi müdahale sonrası ağrı ve acı duyulması normaldir.

Reçetede belirtilen ilaçların zamanında ve yazıldığı gibi ağrının başlamasını beklemeksizin alınması gerekmektedir. Önerilen dozlar aşılmamalıdır.

Çok hafif bir kanama nedeniyle ilk gün tükürüğün renginin kırmızı olması normaldir. Bu sebeple steril bir gazlı bez katlanarak kanamanın olduğu bölgede tampon yapılmalıdır.

Aspirin kullanılmamalıdır.

Ağız çalkalamak ve şiddetli tükürmekten kaçınılmalıdır.

Bir hafta süreyle spor ve sauna yapılmamalıdır.

Sadece uyumak amacıyla uzanın, eğer uzanıyorsanız başınızın seviyesi daima ayaklarınızdan daha yukarda olmalıdır.

Operasyon bölgesinin şişmesi normaldir 2. gün maksimum seviyeye ulaşır.

O bölgeye naylon torba içerisinde buz konarak ilk 48 saat dışardan soğuk kompres yapılmalıdır.

Sıcak yemek ve içecekler tüketilmemelidir, ılık ve soğuk gıdalar alınabilir.

Güneşte uzun süreli durulmamalıdır.

Operasyon bölgesindeki dikişleri merak edip görmek için yanak çekiştirilmemelidir.

Operasyon sonrası ilk 24 saat gargara yapılmamalı ama dişler fırçalanmalıdır.

Alkol ve sigara tüketilmemelidir.

İmplant Diş Yapımı

İmplant Diş Yapımı

İmplant nasıl yapılmalıdır?

İmpant diş yapımının püf noktaları?

İmplant sorunları,

İmplant markaları,

İmplantların Bakımı

İmplant cerrahisinden sonra, iyileşme dönemi boyunca ve protetik yükleme sonrasında plak kontrolü yöntemi olarak sıklıkla kullanılmaktadır Antimikrobiyal ajanlar, gargara olarak veya irrigasyon yapan motorlu cihazlar vasıtasıyla hem implant destekli sabit protezlerde hem de implant üstü protezlerde kullanılabilir (Chlorhexamed, Corsodyl, Klorhex, Listerine gibi)

İMPLANTLARIN ÖMRÜ NE KADARDIR?

Günümüzde otuz yılı aşkın klinik takipleri yapılan implantlar bulunmaktadır. Teknoloji ilerledikçe, her geçen gün yeni implant materyalleri kullanıma sunulmaktadır. Çene yapınıza en uygun implantın seçimi hakkında doktorunuz sizi bilgilendirecektir.

DİŞ İMPLANTI UYGULAMASININ SINIRLAMALARI NELERDİR?

İmplant genel sağlık durumu iyi olan her hastaya uygulanabilir. İmplant uygulaması kemik gelişimi tamamlanmamış genç bireylerde tercih edilmemektedir. Diş implantlarının uzun ömürlü olabilmesi için, etrafında belirli kalınlık ve boyutta sağlam çene kemiği bulunması gerekir. İmplat uygulaması için üst yaş limiti yoktur.

İMPLANTLARIN YERLEŞTİRİLMESİ NEKADAR SÜRER?

Bu süre, durumunuz, ihtiyaçlarınız ve yapılacak işleme bağlıdır. Bir tek ameliyat 10 dakika ile bir kaç saat arası sürebilir. Bütün bir tedavi bir ameliyatla da bitebilir, bir dizi ameliyat ve randevu da gerektirebilir. Tam iyileşme 2-3 ay sürebilir. Greftlemeyapilmissa (Kemik Greftleme -OtojenGreftleme-, yani kemik desteğinin arttırılması) iyileşmedeki bu sure 6 aya kadar cikabilir.

OSSEOİNTEGRASYON

Diş implantlarının çiğnemeyle oluşan basınçlar karşısında sağlıklı olarak kalabilmesi için, çene kemiği ile tam bir uyum içinde bulunması gerekir. Yerleştirilen implantın çevresinin tam olarak kemikle sarılması osseointegrasyon olarak adlandırılır. Osseointegrasyon için, operesyon türü, bölgesi, hastanın yaşı ve sağlık durumuna göre operasyondan sonra en az 2, en fazla 6 ay gibi bir süre beklemek gerekir. Bu süre tamamlanınca, uygun implant üstü protez yapılır.

DİŞ İMPLANTININ YERLEŞTİRİLMESİ

Diş implantı yerleştirme operasyonu, uygun bir anestezi kullanılarak yapılır, hasta herhangi bir ağrı duymaz. İmplantın yerleştirildiği gün hissedilen ağrı da, alınacak basit ağrı kesicilerle önlenebilir ki bu ağrınındiş çekiminden sonra duyulan ağrıdan farklı olmadığı gözlemlenmiştir.

İMPLANTLARIN BAKIMI NASIL OLMALIDIR?

Diş implantlarının uygulanmasından sonra hasta tarafından temizliği tedavinin bir parçası olarak görülmelidir. Vücuda göre yabancı cisimler olduğu düşünülürse, diş implantlarının bakım, temizlik ve kontrollerinin doğal dişlere göre daha fazla önem arz ettiği aşikardır. Kullandığınız implant üstü proteze göre, uygulayacağınız temizlik ve bakım, doktorunuz tarafından size anlatılacaktır.

İMPLANT TEDAVİSİNDE OLUŞABİLECEK RİSKLER

İmplant operasyonlarında, ağız içinde uygulanan cerrahi işlemler de rastlanabilecek risklerin dışında bir risk söz konusu değildir. Bunlar, erken zamanlarda enfeksiyon, sonraki dönemlerde ise, ağız hijyeninin yerine getirilmemesine bağlı olarak ortaya çıkacak problemlerdir. Erken dönemde ortaya çıkan sorunlar operasyondan sonra uyulması gereken kuralların yerine getirilmemesiyle, geç dönemde ortaya çıkan sorunlar ise ağız bakımına dikkat edilmesi ile en düşük seviyeye indirgenir. Vücudun implantı reddetmesi durumunda (araştırmalara göre %3.89), diş implantı diş çekimine benzer bir işlemle çıkarılmakta dır. Çene kemiğinin iyileşmesini takiben ya tekrar implant uygulanır, ya da klasik tip protezlerle bölge restore edilir.

İmplant Zirkonyum diş
İmplant Zirkonyum diş

DİŞ İMPLANTLARININ AVANTAJLARI

•Daha estetik bir görüntü elde edilir.

•Hareketli protez kullanımı zorunluluğu ortadan kalkar.

•Dişsiz ağızlarda bile sabit protez kullanma şansı ortaya çıkar.

•Yeterli kemik desteği olmadığı için oynayan hareketli protezlerde, gerekli tutuculuk sağlanabilir.

•Üst total protezlerin damağı kapatan tasarımından dolayı oluşan tad alma duyusunun azalması ve mide bulantısı gibi sorunlar ortadan kaldırılmış olur.

•Daha iyi bir çiğneme fonksiyonu ve buna bağlı olarak daha sağlıklı ve dengeli beslenme sağlanır.

•Kişi özgüvenini geri kazanır.

DİŞ İMPLANTLARININ DEZAVANTAJLARI

•İmplant materyallerinin yüksek teknoloji ile üretilmesi ve kullanılan malzemelerin ithal olması nedeniyle, maliyeti klasik protezlere göre daha yüksektir.

İmplant ne zaman uygulanabilir?

-Tek diş eksikliğinin komşu sağlam dişlere dokunulmadan giderilmesinde implant diş yapılabilinir.
-Birden fazla diş eksikliğinin, takılıp çıkartılan protezler yerine, implant yardımı ile sabit köprüler yapılarak giderilmesi mümkündür.
-Tam dişsizlik durumunda takılıp çıkartılan protezler (damak) yerine sabit protezler yapılması